Patternul de umiditate

Excesul de umiditate

Excesul de umiditate, sau excesul de umiditate în țesuturi, reprezintă o cantitate de lichide în anumite zone ale corpului peste cea normală. Responsabil pentru patternul de umiditate este o patologie a Splinei.

Splina este responsabilă cu transportul lichidelor în organism, fiind “pompa” sistemului limfatic în organism. Rolul vaselor limfatice este în principal acela de a colecta lichidele ce provin din vasele capilare în timpul schimburilor de nutrienți și pe care le drenează înapoi în sistemul venos. De asemenea, incluse în acest lichid interstițial care se varsă în capilarele limfatice sunt și agenți patogeni, celule ale sistemului limfocitar, produse de secreție celulară și resturi celulare. Grăsimile absorbite la nivelul intestinului subțire sunt prelucrate, apoi, împreună cu componente ale lichidului interstițial, ajung în capilarele limfatice.

Deci sistemul limfatic este de fapt o cale importantă de transport al grăsimilor în organism. Lichidul limfatic este limpede și incolor și se numește „Limfă”. Vasele limfatice au o pondere de prezență în aproape tot organismul, excepție făcând creierul, măduva osoasă și țesuturile avasculare (epiteliul și cartilajul). Sistemul limfatic este strâns legat de sistemul circulator și sistemul imun al organismului, mai ales prin ganglioni limfatici, care au rol de filtrare și distrugere al bacteriilor, virușilor sau altor tipuri de celule (în cazul bolilor maligne, ganglioni limfatici pot fi invadați de celule metastazice).

MTC (Medicina Tradițional Chineză) a emis ipoteza conform căreia excesul de umiditate este datorat deficitului de energie al Splinei, Splina care prin intermediul energiei transportă lichidele în organism. Astfel, în cazul apariției unui deficit energetic al Splinei, nu mai este energie suficientă necesară transportului lichidelor, iar acestea stagnează (băltesc) în anumite zone, producându-se o acumulare de lichide.

Dar foarte important de semnalat este faptul că Splina este foarte sensibilă la modul de viață din punct de vedere al nutriției și al somnului, cuvântul-cheie al Splinei fiind „Regularitate.” Asta înseamnă că trebuie să avem mese regulate, trei mese pe zi la oră fixă. Bineînțeles, și somnul (și aici vorbim de somnul de noapte, aproximativ 8 ore, normal fiind să dormim cu cel puțin o oră înainte de miezul nopții) are un rol important în funcționarea optimă a Splinei. Trebuie știut că aproximativ 60% din patologii au ca precursor o patologie a Splinei sau a Ficatului, iar cam 85% din oameni au un exces de umiditate în organism. În cazul unei dereglări energetice a Splinei, lichidele care încep să băltească sunt percepute de organism ca un „intrus,” iar acesta, ca reacție fiziologică, tinde să le stocheze cât mai spre interiorul organismului, respectiv în țesuturile subcutanate. În fază avansată, se transformă într-un „pattern de flegmă” (sună urât, dar așa se numește), care are formă granulată (celulita). Patternul de umiditate sau Flegma poate însă afecta și organele interne, putând ajunge în cazuri avansate chiar și la cap. Datorită faptului că suntem sub efectul permanent al gravitației și lichidele sunt grele, patternul de umiditate apare în majoritatea cazurilor de la zona pelvină în jos, umflarea gleznelor (pufoase) și a picioarelor fiind un semn distinct al acestei patologii.

În cazul Umidității cronice apar semne de oboseală acută și foarte pregnantă dimineața (maximul energetic al Splinei este 9-11 am, iar al Stomacului este 7-9 am). Am dat și Stomacul pentru că în MTC, când vorbim de Splină vorbim și de Stomac și invers, ambele organe fiind strâns legate funcțional și patologic.

Mai poate apărea și meteosensibilitatea (acutizarea stării de rău în condiții meteo extreme – dureri articulare, apatie ridicată, oboseală accentuată, etc). Se vor accentua și simptomele în zonele afectate mecanic (operații, fracturi, luxații, etc), pentru că orice traumă fizică poate duce la o disturbare a drenării lichidelor în zona afectată, aceasta ducând la un exces de umiditate în zonă.

Ca și simptomatică mai apar:

  • lipsa apetitului dimineața
  • pofta de dulce crescută
  • senzația de greutate pe frunte care se lasă pe ochi
  • dificultăți de concentrare

ipsa apetitului dimineața apare datorită faptului că peretele stomacului este cel mai bogat în vase limfatice, iar zona fiind „băltită” de lichide, ne dă falsa senzație de sațietate (în peretele stomacului există niște “senzori” organici care în momentul în care stomacul este plin și se întinde acționează asupra acestora, care la rândul lor trimit un impuls către creier, astfel declanșându-se senzația de sațietate).

Ca și influență a Umidității pe zone ale corpului, avem :

  • Zona genitală : secreții vâscoase la nivel genital (în caz de Umiditate-Frig secreția este albă, iar în caz de Umiditate-Căldură secreția este alb-gălbuie până la maronie, în funcție de avansarea patologiei). Candida, chisturile ovariene, fibroame sau înfundarea trompelor este tot o formă de Umiditate, putând determina infertilitatea.
  • Zona abdominală : bilă leneșă, dischinezie biliară, colici biliari
  • Zona toracală : afectarea plămânilor care se manifestă prin respitație greoaie, tuse, tuse cu expectorații (aceasta fiind mai mult o componentă de Flegmă în plămâni) sau pleurezie (invazie de apă în plămâni)

De reținut faptul că colesterolul crescut este tot o formă de Flegmă în organism.

  • Sp.9 (cel mai important punct pentru drenarea Umidității din tot corpul),
  • Ren.9 ( la fel ca Sp.9, acțiune de drenare a Umidității indiferent de zonă),
  • Ren.3 (Umiditate în special în zona Vezică Urinară),
  • Ren.5 și St.28 (abdomenul inferior),
  • Ren.11 și St.22 (abdomenul superior),
  • Ren.17 (piept),
  • St.8 (Flegmă la cap),
  • Bl.22, Bl.28, Lu.7.  
  • Lu.1, Lu.5 si St.40 (cele mai importante puncte în caz de Flegmă) la care mai adăugăm Kid.3, Kid.7 și Bl.23.    

Drenarea prin acționarea punctelor se face începând de la 3-4 puncte specifice zonelor care ne interesează, și adăugând puncte în funcție de cât de avansată este patologia. La fel și timpul de acționare al acelor pleacă de la 25-30 min chiar până la 60 min, în funcție de patologie. La sfârșitul ședinței, trebuie tonifiat Sp.6, St.36 (tonifiem Splina și Stomacul) și stimulat Kid.3 și Bl.62 (stimulăm de fapt evacuarea lichidelor din organism prin Rinichi și Vezică Urinară).             

        Cea mai mare greșeală a celor care vor să slăbească este de a se infometa sau de a mânca salate și crudități dimineața. Greșit. Infometarea înseamnă un program nutrițional haotic (mâncăm atunci când nu mai putem de foame), iar cruditățile sunt preponderent Yin (reci energetic). Splina este un organ Yang (cald) fiind dependentă funcțional de energia Yang, care în cazul unui deficit energetic, este menținută patologia sau chiar acutizat prin consumul de alimente reci termic și energetic. Pofta crescută de dulce fiind un martor important de depistare a deficitului de energie al Splinei. Veți vedea că ajungeți să slăbiți mâncând absolut normal, dar la ore fixe și cantitativ de bun simt.             

      Un factor important în declanșarea patologiei Splinei este și sedentarismul, deoarece mușchii acționează direct asupra Splinei (în MTC, mușchii sunt responsabilitatea Splinei). Deci și patternul de Umiditate, ca și oricare altă patologie, ține foarte mult de echilibrul pe care ni-l creem și menținem în viață (alimentație, odihnă, mișcare, poluare sau expunerea la stres).

Similar Posts