Osteoporoza

Osteoporoza este afecțiunea caracterizată prin diminuarea densității minerale osoase, ceea ce mărește riscul fracturilor cauzate în urma traumatismelor mecanice, dar chiar și în lipsa acestora.

       Această afecțiune era specifică odată cu înaintarea în vârstă (în special la femeile care au intrat în perioada de menopauză) dar în ultimii 15-20 de ani, incidența de apariție a boli la persoanele de până în 45 de ani a crescut dramatic.

       Factorii de declanșare și accelerare a boli se pare că sunt și alimentația, sedentarismul, dar și administrarea anumitor tipuri de medicamente care au ca și acțiune adversă demineralizarea osoasă, care se suprapune cu diminuarea funcției organismului de a fixa calciul și mineralele în oase.

        Medicina complementară prezintă anumite soluții naturale în reechilibrarea organismului și tratarea patologiilor existente. Astfel, există și în cazul osteoporozei sfaturi viabile de tratare.

        Plante medicinale folosite în combaterea osteoporozei :

     –  Coada Calului – se poate folosi în amestec cu alte plante, dar și administrat unitar sub forma de ceai, sau pulbere administrată sublingual (o linguriță rasă de pulbere de 3 ori/zit timp de 21 de zile, pauza 2 săptămâni apoi se reia). Substanțele active din Coada Calului reprezintă unul dintre cele mai eficiente remedii împotriva osteoporozei, completând rezervele de calciu din oase prin silicatul care îl conține și care se transformă ușor în calciu la nivelul Ficatului.

      –  Mărarul (și tinctura de mărar) – sunt foarte utile în cazurile deficitului de estrogen. Se folosește ceaiul în amestec cu alte plante sau tinctura de mărar, o linguriță la o jumătate de pahar de apă de 3-4 ori/zi imp de 6 luni.

            În afara celor două plante se mai poate administra amestec în cantități egale din plantele : Coada Calului, Mărar, Rădăcina de Gențiană, Lemn Dulce indian, Busuioc, Cimbru, Mentă dulce. Din amestecul de plante se pune o lingură la 250 ml apă clocotită, se lasă la foc mic 1 minut, apoi se acoperă (infuzare) 20 min. Se lasă la răcit. Se consumă 3 căni/zi timp de 21 zile, pauză 14 zile apoi se reia. În pauză se consumă propolis, câte o lingură/zi amestecat cu miere de mană (mierea de mană este cea mai bogată în minerale). Se consumă Spirulină capsule cu pulbere (500 mg) 6 capsule/zi.

           Alimente recomandate : spanac, lobodă, morcov. cereale integrale, iaurt, brânză, suc de roșii (cel puțin 2 pahare pe zi), drojdie de bere (o linguriță / zi), lămâi. Alimentația zilnică trebuie să fie săracă în grăsimi animale, și să conțină multe fibre vegetale. Foarte importantă este mișcarea zilnică. Tonifierea musculaturii este necesară în protejarea sistemului osos. Exercițiul muscular intens stimulează capacitatea organismului de a produce și fixa calciul în oase.

Similar Posts