Tratament Lipom
Lipomul reprezintă o tumoare belignă, cu consistență semidură, localizată la nivelul dermului. Lipoamele apar mai frecvent pe gât, umeri, în partea de sus a spatelui, pe fața internă a brațelor, pe fese. Pot ajunge uneori de mărimea unui pumn sau chiar mai mari ; nu sunt dureroși, dar în funcție de poziționare, pot apăsa pe organele din jur.
Pentru tratarea acestora se pot folosi următoarele plante medicinale:
– ANGHINARE (CYNARA SCOLYMUS) – se pune 1 linguriță de plantă mărunțită la 250 ml de apă clocotită. Se acoperă pentru 15 min, apoi se strecoară. Se consumă intern 2-3 cani/zi, acțiunea fiind de curățare a Ficatului și de eliminare a grăsimilor din organism.
– BRUSTURE (ARCTIUM LAPPA) – se pune câte o linguriță de rădăcină mărunțită pentru fiecare 250 ml de apă și se lasă să fiarbă 10 min, apoi se strecoară. Se folosește în comprese locale, iar intern se poate consuma 2-3 căni/zi.
– LĂMÂI (CITRUS LIMON) – se stoarce sucul unei lămâi. Coaja se mărunțește cu un cuțit și se pune la fiert în 250 ml apă până se înmoaie. După răcire se strecoară și se amestecă cu sucul obținut anterior. Se consumă indulcit cu miere toată cantitatea odată, dimineața. Acțiunea este de a reduce colesterolul, a crește aportul de vitamina C în organism și de a reduce trigliceridele în exces.
– SFECLA (BETULA VULGARIS) – se taie felii, sau se dă pe răzătoarea mare. Se aplică sub formă de cataplasme, acoperite cu un pansament și fixate cu bandă de leucoplast. Se schimbă la fiecare 24 de ore.
– TĂTĂNEASĂ (SYNPHYTUM OFFICINALE) – se rade rădăcina de tătăneasă pe răzătoarea mare și se aplică cataplasma (ca mai sus), pe perioada nopții. Se poate utiliza și rădăcina fiartă sau tinctura de rădăcină de tătăneasa.
– VARZA (BRASSICA OLERACEA) – se strivește foaia de varză și se aplică peste lipom.