Tratarea Herpesului
Herpesul reprezintă o afecțiune cutanată, caracterizată prin apariția unor vezicule mici și transparente, singular poziționate sau grupate, înconjurate de o zonă roșie, și care declanșează senzația de arsură sau/și prurit.
Herpesul este o afecțiune virală, datorată infectării cu Herpes Simplex (VHS) și sunt două tipuri principale, cel cu afectare a zonei superioare a corpului, în special zona cavității bucale (VHS1) și cel cu afectare a zonei genitale (VHS2).
Prima formă (VHS1) este mai frecventă la copii, iar a doua formă (VHS2) este frcventă la adulți și are o mare rată de transmitere sexuală.
Momentan medicina alopată nu cunoaște un tratament adecvat pentru eradicarea totală a virusului din organism. El, chiar dacă a depășit puseul de criză, nu înseamnă că a fost eradicat, rămânând în stare latentă în organism și reactivându-se în condiții de imunitate scăzută, contact sexual, infecții virale sau fungice, expunerea la soare, etc.
Alimente indicate în timpul manifestării : mere, cartofi, verdețuri prospete, ulei de măsline sau de in, pește cu carne albă, ficat.
Alimente nerecomandate : alimente bogate în proteine (carne, grăsimi, nuci, bere, porumb, etc) și excitanți nervosi (ciocolată, cafea, băuturi energizante din gama cola, pepsi, etc)
Patrunjel și Mărar – studii științifice au evidențiat stimularea puternică a imunității organismului prin consumul acestor două plante, dar și efectul benefic în cazul infecțiilor herpetice.
Lămâie și Grapefruit – se dă pe răzătoarea mică coaja a două lămâi și un grapefruit (numai stratul de coajă colorat) și se amestecă cu sucul obținut din stoarcerea fructelor (preferabil prin presare și nu centrifugare). Se amestecă cu 500 ml apă, se îndulcește cu miere și se lasă la macerat 2 ore. Se consumă pe durata unei zile, ziua următoare repetându-se procedeul. Pe lângă acțiunea directă pe care o are asupra virusului, este și un bun tonic hepatic.
Usturoi – este un excelent antibiotic al naturii. Este indicat în toate afecțiunile virale, fungice sau infecțioase, ridică imunitatea organismului și este și un excellent condiment în mâncare. Se consumă 2-4 căței de usturoi fără coajă/zi, se înghit cu apă fără a fi mestecați, cu 1 oră înaintea mesei.
Plante medicinale :
– AFIN (VACCINIUM MYRTILLUS) – se poate utiliza intern sau extern, prin adăugarea unei linguri de plantă (frunză) la 250 ml apă clocotită. Se oprește focul și se acoperă, lăsându-se 15 min. Se strecoară și se consumă la temperatura camerei 2-3 căni/zi sau prin aplicare directă cu un tampon steril pe zona afectată de cât mai multe ori/zi.
– ALOE VERA (ALOE VERA) – are o eficiență foarte mare în distrugerea virusului, chiar în 3 zile de utilizare consecutive. Se taie frunza pe lung ți se aplică cu partea internă pe zona afectată, de 2-3 ori/zi. Peste noapte se poate lăsa cataplasma, acoperită cu un pansament steril și fixat cu un plasture.Se poate folosi în același mod și sucul prospăt obținut prin stoarcerea prin presare a frunzelor de aloe.
– ARNICĂ (ARNICA MONTANA) – se poate utiliza în același mod ca și Afinul, sau sub formă de tinctură de arnică aplicată local (extern).
– CĂTINĂ (TAMARIS RAMOSISSIMA) – se utilizează prin aplicarea locală de mai multe ori/zi a sucului de cătină obținut prin presarea la rece a fructelor. Acțiunea benefică a Catinei asupra organismului este foarte vastă.
– ROSTOPASCĂ (CHELIDONIUM MAJUS) – se utilizează intern ceaiul obținut ca și la Afin, doar că, se consumă nu mai mult de o cană/zi. Extern se aplică zeama obținută prin presarea plantei proaspete (tulpina și frunza) pe zona afectată de 2-3 ori/zi.
* Se poate utiliza în scop intern (infuzie de ceai obținută ca mai sus) sau extern, următoarele plante : COADA CALULUI (EQUISETUM ARVENSE), COADA ȘORICELULUI (ACHILLEA MILLEFOLIUM), ROINIȚĂ (MELISSA OFFICINALIS), SALVIE (SALVIA OFFICINALIS), TREI FRAȚI PĂTAȚI (VIOLA TRICOLOR).